Välkommen till Social Factory

10 steg för dig som är nybörjare på aktieinvesteringar

Du har säkert hört talas om aktieinvesteringar, men du kanske inte vet hur du ska börja. Det här inlägget ger dig en grundläggande översikt över aktieinvesteringar så att du kan börja investera med självförtroende och kunskap.

1. Förstå vad aktieinvestering är

Aktieinvestering är att köpa och sälja aktier i ett företag och det är ett sätt att tjäna pengar när du köper aktier till ett lägre pris och säljer dem till ett högre pris. Det är viktigt att förstå att det finns risker med att investera i aktier. Det innebär att du måste vara medveten om att du kan förlora pengar om du investerar i aktier.

2. Hitta en plattform

När du har förstått vad aktieinvestering är måste du hitta en plattform som du kan använda för att köpa och sälja aktier. Det finns många olika plattformar som erbjuder aktieinvesteringar, så det är viktigt att undersöka de olika alternativen innan du väljer en. Det är också en bra idé att läsa recensioner av plattformarna så att du kan få en uppfattning om vad andra investerare tycker om dem.

3. Har en LEI-kod

För att kunna investera i aktier måste du ha en LEI-kod. LEI-koden är en internationell kod som används för att identifiera alla som handlar med aktier. Köp din LEI-kod här.

4. Insättning av pengar

När du har hittat en plattform måste du sätta in pengar på ditt konto. Det är viktigt att komma ihåg att du bör sätta in det belopp du har råd att förlora, eftersom det finns en risk med aktieinvesteringar.

5. Låg räckvidd

När du har satt in pengar måste du börja undersöka vilka olika aktier du vill investera i. Det är viktigt att undersöka företagets historia, ekonomiska situation och framtidsutsikter så att du kan göra ett välgrundat val. 

6. Välj rätt lager

När du har gjort din research väljer du en aktie som du vill investera i. Det är viktigt att komma ihåg att du inte ska investera hela ditt kapital i en enda aktie, utan att du bör diversifiera din portfölj och investera i flera olika aktier.

7. Köp aktien 

När du har valt den aktie du vill investera i måste du köpa den. För att göra detta går du till din investeringsplattform och anger det belopp du vill investera och det antal aktier du vill köpa. 

8. Följ marknaden

När du har köpt aktien ska du följa marknaden och hålla ett öga på aktiekursen. Håll utkik efter nyheter om företaget och förändringar i ekonomin så att du kan fatta välgrundade beslut om när du ska sälja aktien.

9.  Sälja aktierna eller behålla dem

Efter att ha följt marknaden under en tid måste du fatta ett beslut om du ska behålla aktien eller sälja den. Här kan det vara en bra idé att tänka på dina mål med aktien, är det en kort- eller långsiktig investering?  

10. Nu är du i branschen

När du har genomfört dessa steg är du redo att börja din investeringsresa. Aktieinvesteringar kräver tid och forskning för att du ska kunna fatta välgrundade beslut. Det är viktigt att komma ihåg att det finns risker med aktieinvesteringar, så det kan vara en bra idé att prata med en finansiell rådgivare innan du fattar några stora investeringsbeslut.