Välkommen till Social Factory

Olika tidszoner och hur de påverkar oss

Vart i världen man kommer så finns det olika tidzoner att förhålla sig till. Detta kan påverka oss negativt. Det kan innebära att man kan tappa tidsuppfattningen, vilket kan göra att man missar tider till saker som man planerat till exempel. Ibland skiljer tidzonerna så mycket att det kan vara dag samtidigt som det är natt i ett annat land. Detta kan givetvis också påverka oss eftersom det då blir svårare att ställa om sig.

Vad är tidzoner?

Eftersom jorden roterar hela tiden kan inte alla länder ha samma klocktid eller soltid. Därav kommer de olika tidzonerna. Tidzoner innebär alltså att vart man än kommer i världen så varierar klocktiden. Vissa länder har dock samma tidzon eftersom de ligger på samma median. Att tiden därför varierar beroende på vilket land man reser till kan man inte komma undan. Jorden har 24 olika tidzoner. Är du till exempel i Sverige och ska resa till Thailand är tidsskillnaden fem timmar. Det vill säga är klockan 13.00 i Sverige så är den 18.00 i Thailand.

Att komma hem från ett land med en annan tidzon

När man varit ute och rest till ett land där tiden skiljer sig från hemlandet kan det vara svårt att komma tillbaka till rutinen igen. Speciellt om det skiljer många timmar. Då man vant sig vid en viss tidzon kan det vara svårt att ställa om sig till en ny tidzon på en gång. Det kan ta några dagar innan man kommer tillbaka till den normala rutinen. Det kan göra att man blir tröttare och har svårare att greppa tidsuppfattningen. Dock brukar man komma tillbaka till det normala relativt snabbt efter att man varit ute och rest.

Vad kan man göra när man rest i olika tidzoner?

Det man kan göra när man varit ute och rest i ett land med en annan tidzon är att ta några dagar ledigt för att kunna komma in i vardagen igen. Dock inte för länge då det är bra att få tillbaka sina rutiner relativt snabbt. För annars kan det gå åt det motsatta hållet och man vänjer sig helt enkelt av från de fasta rutinerna istället.