Välkommen till Social Factory

Gör en radonmätning hemma

För att skapa en trygg och hälsosam miljö i ditt hem är det viktigt att regelbundet mäta radonhalten. Den bästa tiden för radonmätning är under eldningssäsongen, från oktober till april, och mätningen bör pågå i minst 60 dagar för att ge ett tillförlitligt resultat. Med våra smidiga mätpaket kan du enkelt utföra mätningen själv och få ett pålitligt årsmedelvärde.

Radon och risken för lungcancer

Radon är en osynlig och luktfri gas som finns naturligt i marken och kan tränga in i våra hem genom små sprickor och otätheter. Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för lungcancer avsevärt. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon är ansvarigt för cirka 500 fall av lungcancer varje år i Sverige, vilket gör det till den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. För att säkerställa att ditt hem inte utsätter dig för onödiga risker är en radonmätning det enda sättet att upptäcka om radonhalterna är för höga.

Rekommenderat gränsvärde för radon

För bostäder och offentliga byggnader har man satt ett gränsvärde för radon på 200 Bq/m³ som årsmedelvärde. Om radonhalten överstiger detta gränsvärde är det viktigt att vidta åtgärder för att sänka halterna och skapa en säker boendemiljö.

Så utför du en radonmätning

Att genomföra en radonmätning hemma är enkelt och kräver inga avancerade verktyg. Följ dessa steg för att mäta radon i ditt hem:

  1. Beställ radondosor: Börja med att beställa radondosor för långtidsmätning, den mest tillförlitliga metoden för att få ett korrekt årsmedelvärde.
  2. Placera ut dosorna: Följ instruktionerna som medföljer och placera ut dosorna på rätt ställen i ditt hem, till exempel i sovrum och vardagsrum.
  3. Genomför mätningen: Låt dosorna ligga på plats under hela mätperioden, som bör vara minst 60 dagar.
  4. Skicka tillbaka för analys: När mätperioden är avslutad skickar du tillbaka dosorna till laboratoriet för analys.
  5. Få ditt resultat: Inom ungefär en vecka får du en utförlig rapport som visar om radonhalten är inom säkra gränser eller om åtgärder behövs.

Om mätresultatet visar att radonhalten är under gränsvärdet kan du känna dig trygg i att din inomhusmiljö är säker. Om radonhalten däremot är för hög, kan vi hjälpa dig med råd och åtgärder för att sänka den och skydda din hälsa.

Beställ din radonmätning Idag

Genom att göra en radonmätning tar du ett viktigt steg för att säkerställa en sund boendemiljö för dig och din familj. Radonmätning.se erbjuder kostnadseffektiva, pålitliga och ackrediterade radonmätningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tveka inte – beställ din radonmätning idag och skydda ditt hem!